Fostul șef al CFR, condamnat definitiv la închisoare, așteaptă sentințele în alte trei dosare. Prejudiciul adus depășește 56 milioane de euro

Fostul șef al CFR, condamnat definitiv la închisoare, așteaptă sentințele în alte trei dosare. Prejudiciul adus depășește 56 milioane de euro
Publicat: 18/10/2014, 14:54
Actualizat: 04/02/2019, 05:00

Cele trei dosare în care este implicat fostul director al CFR sunt încă în etapa în care sunt efectuate expertize financiar contabile. Chiar dacă a fost citat de numai puțin de 234 de ori, Judecătoria Sectorului 1 nu a putut emite, în cei șase ani de când Necolaiciuc se află pe listele de ședințe ale instanței, o sentință în aceste trei dosare.

Abuzul în serviciu și corupția sunt infracțiunile care l-au adus în fața instanței pe Necolaiciuc, iar faptul că fostul director al CFR ar fi prejudiciat compania cu aproximativ 56,7 milioane de euro i-a făcut pe procurori să redacteze alte trei rechizitorii, pe lângă cel care a fost deja confirmat de către Curtea de Apel București, prin condamnarea sa la patru ani și jumătate.

În primul dintre aceste procese, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată în 1 februarie 2008. De la primul termen, din 22 februarie 2008 și până în prezent au avut loc nu mai puțin 79 de termene, perioadă în care judecarea procesului s-a amânat de mai multe ori, motivele invocate fiind ca unii inculpați nu aveau avocați, din cauza lipsei raportului de expertiză a bunurilor mobile sau pentru că a trebuit sesizată Curtea Constituțională.

În acest dosar, fostul director general al Companiei Nationale a Căilor Ferate Române a fost trimis în judecată cu acuzația de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

Alături de alte nouă persoane, Mihai Necolaiciuc este acuzat că în calitate de director general al Companiei Naționale a Căilor Ferate Române (CNCFR), în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relații contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, în mod ilegal, produse, bunuri și servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ și nefolositoare companiei.

Prin aceste operațiuni a fost creat un prejudiciu de 18,3 milioane de euro.

Necolaiciuc a fost ajutat, susțin procurorii de mai mulți complici, care făceau parte din fosta conducere a CNCFR sau erau șefi de servicii – Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduț, Dragoș Vasile Vlăduț, Maria Ana Matei, Octavian Costea, Adrian Țolea-, dar și de administratorii unor firme – Marius Ilișcă și Ovidiu Lucian Nicula.

„O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 4.525.570 euro, au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamități naturale”, potrivit rechitioriului procurorilor.

La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiției. Primul termen a a vut loc în 7 octombrie 2008, iar pe parcursul celor 75 de termene s-a discutat pe marginea unei expertize întocmite de experți judiciari, inculpații din dosar ridicând mai multe obiecțiuni împotriva acesteia, motiv pentru care procesul s-a amânat de mai multe ori.

În acest al doilea dosar, Mihai Necolaiciuc este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar și de faptul că a utilizat subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acțiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro.

Mai exact, procurorii spun că între 17 iulie 2000 și 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de aceiași Mihail Gabriel Misir și Viorica Olăeru, funcționari din subordinea sa, a traficat resursele financiare și activele companiei în folosul unor societăți comerciale private.

„Astfel, în perioada 2001 – octombrie 2003, compania, invocând în fals urgențe în aprovizionare, a achiziționat în mod nelegal produse inutile (rulmenți, șuruburi, piulițe, trandafiri, etc.) la prețuri supraevaluate și în cantități mai mari decât necesarul, de la mai mulți furnizori privilegiați, pe care i-a ales cu încălcarea legislației în vigoare și prin proceduri neconcurențiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei”, conform rechizitoriului DNA.

Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiția ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceștia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute și astfel nu au fost achitate de către cumpărători.

„În plus, în aceeași perioadă, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinația sumei de 4.123.829,3 de lei (reprezentând subvenții primite de la bugetul de stat pentru reparații capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată. Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziții de bunuri și servicii (pază, delegații în străinătate, dicționare, butași de trandafiri, reparații la case de odihnă) sau plata salariilor”, spun procurorii.

Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la prețuri supraevaluate.

„De asemenea, în perioada 2002 – 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcțiune și a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane și 1.059 locomotive necasate și neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preț de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei”, potrivit DNA.

Potrivit materialelor care au ajuns în instanță, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziții publice nelegale, motiv ce i-a adus un al trailea dosar penal, instrumentat tot de Direcția Națională Anticorupție. Astfel, la un an distanță de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu ajunge pe masa magistraților de la Judecătoria Sectorului 1, pionul central al actului de sesizare a instanței fiind tot fostul director general al CFR.

Mihai Necolaiciuc a ajuns în fața magistraților de fix 80 de ori, în acest dosar, pentru că procurorii spun că el a prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Din nou, el nu a acționat singur, fiind ajutat de subalternii săi, respectiv de Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoș Vasile Vlăduț, Ilie Vlăduț și Nicolae Alexandru, care făcut diverse activități nelegale.

Conform DNA, în perioada 2002 – 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziții de piese pentru instalații feroviare către firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale și în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea și oportunitatea achiziției.

De asemenea, procurorii vorbescu în rechizitoriu despre faptul că între 2002 și 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea și fără a avea documente care să ateste necesitatea și oportunitatea achiziției.

Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziții publice și fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.

Până în acest moment, Mihai Necolaiciuc a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care de altfel a ajuns și cel mai târziu la instanță. El și-a primit sentința de patru ani și șase luni vineri, în timp ce se afla la Judecătoria Sectorului 1, la un termen din cel de-al treilea dosar. Fostul șef al CFR a fost ridicat de polițiști chiar din sediul instanței și dus la Penitenciarul Rahova, unde urmează să stea 21 de zile în carantină, pentru a se stabili regimul în care va executa pedeapsa, dar și locul de detenție.

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a primit condamnarea de patru ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul privind frauda de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziționarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundațiile din 2000.

Din pedeapsa lui Necolaiciuc va fi scăzută perioada în care a stat în arest, respectiv din 17 iunie 2009 până în 18 octombrie 2011.

În același dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcției Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani ani de închisoare cu executare, pentru aceeași infracțiune.

Judecătorii au admis acțiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor și i-au obligat pe inculpați să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

Instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă în regres în cazul inculpaților și acțiune civilă exercitată de SC CNCF-CFR SA.

De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe un imobil al Vioricăi Olăeru și pe bunuri mobile și imobile ale lui Necolaiciuc.

Prin decizia de vineri, Curtea de Apel București a schimbat pedeapsa dată de prima instanță, Judecătoria Sectorului 1, care a hotărât, în 7 ianuarie, că Mihai Necolaiciuc și Viorica Olăeru nu sunt vinovați de faptele de care au fost acuzați de procurori în rechizitoriul care a ajuns în fața judecătorilor, motiv pentru care i-a achitat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
S-a împușcat în cap. Tragedie șocantă în România
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume